

Ինժեներները ստեղծել են հովացման սարք ՝ առանց էլեկտրականության աշխատելու անհրաժեշտության։ Այս մասին հոդված է հրապարակվել Cell Reports Physical Science-ում։ Սարքը, որը հայտնագործել են Մասաչուսեթսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի գիտնականները, աշխատում է գոլորշիացման և ճառագայթման օգնությամբ սառչելով։ Արտաքնապես այն նման է փայլաթիթեղով փաթաթված հաստ պիցցայի տուփի: Պատրաստված է երեք շերտ նյութից։ Ներքևում արտացոլող փայլաթիթեղ է, մեջտեղում ՝ հիդրոգելի վրա հիմնված ծակոտկեն նյութ ՝ ջրի մեծ քանակով, վերևում ՝ օդագել, շատ թեթև նյութ, 99% օդ։
Ջուրը տաքացնելիս գոլորշիանում է հիդրոգելից ՝ սառեցնելով այն և մտնում օդագել, որտեղ այն լրացուցիչ սառչում է ինֆրակարմիր ճառագայթման միջոցով, քանի որ օդագելը թափանցիկ է։ Բացի այդ, օդագելի գլխարկը ծառայում է որպես մեկուսիչ և արտացոլում է լույսը, ինչպես նաև ստորին շերտը:
Սարքը պետք է տեղադրվի սառեցման կարիքից վեր: Այն կարող է նվազեցնել օբյեկտի ջերմաստիճանը 10 աստիճանով, համեմատած շրջակա միջավայրի հետ: Ըստ մշակողների ՝ համակարգը ի վիճակի է բարձր խոնավության պայմաններում 40%-ով ավելացնել սննդամթերքի պահպանման ժամկետը կամ 3 անգամ, եթե դրսում շոգ է ու չոր։ Նախ, նման սառնարանը պահանջված է երրորդ աշխարհի տաք երկրներում, որտեղ էլեկտրաէներգիայի հետ կապված խնդիրներ կան։