Ինչպես դառնալ ստեղծագործ առաջնորդ. հետևեք այս 8 խորհուրդներին. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
ԱՄՆ Գերագույն դատարանը հաստատել է TikTok-ի դեմ արգելքի որոշումը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ինչ պետք է անել եկամուտներ հայտարարագիր ներկայացնելու համար. ՊԵԿ-ի պարզաբանումը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Հարկադիր կատարման ծառայությունը 694 մլն-ից ավելի գումար է վերականգնել
Ինչպիսի փոփոխություններ են տեղի ունեցել Հայաստանի ներմուծման ոլորտում. 2024թ. հունվար-նոյեմբեր. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Էլեկտրամեքենաների և հիբրիդային մեքենաների վաճառքն ԱՄՆ-ում հասել են ռեկորդային 20 %-ի
Evocabank. 2024 թվականի ամփոփում. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
ՕՊԵԿ-ի զեկույցը. նավթի պահանջարկը 2026-ին նոր մակարդակի կհասնի. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ինչ է պատրաստվում փոխել Դոնալդ Թրամփը իր նախագահության առաջին իսկ օրը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
«Տանը մենակ» ֆիլմի տունը վաճառվել է 5,5 միլիոն դոլարով
Եվրոպան 2024-ին սպառել է մոտ 313 միլիարդ խմ գազ
Հայաստանի հարկային եկամուտների 2024 թվականի արդյունքները. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Չինաստանի բնակչությունը 2024-ին նվազել է 1,39 միլիոնով
Թուրքիայի բնակչության թիվը 2100-ին կնվազի՝ կազմելով 77 միլիոն
Ինչու է աշխարհում գործազրկության մակարդակը շարունակում մնալ պատմականորեն ցածր. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Որքան հարկ են վճարում բուքմեյքերական ընկերությունները. ՀԵՏՔ. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Վերականգնման վարկերի բանկը Հայաստանին կտրամադրի 26 մլն եվրո
Տնտեսական հավասարակշռության խախտում աճող դեֆիցիտի ֆոնին. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Եկամուտների անհավասարությունը Հայաստանում. խավերի բաժանման պատկերը և դրա ծախսման հետևանքները. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ռուսաստանում աղքատության մակարդակը 2023-ին կազմել է 8.3%

Ի՞նչ է կատարվում ձեր օրգանիզմում ամեն բաժակ սուրճից հետո

Հկտ 12, 2024 09:40
135
ADS

Կոֆեինի ազդեցությունը առողջության վրա՝ ավելի մոտիկից

Կոֆեինը, լինելով աշխարհում ամենաշատ սպառվող հոգեակտիվ նյութը, դարձել է մեր առօրյայի կարևոր մասը: Խմիչքներ, ինչպիսիք են սուրճը, թեյը և զովացուցիչ ըմպելիքները, պարունակում են տարբեր քանակով կոֆեին, և դրանք օգտագործվում են աշխատանքի արդյունավետությունը բարձրացնելու, հոգնածությունը նվազեցնելու և նույնիսկ քաշի կորուստ խթանելու համար: Սակայն որքանո՞վ է անվտանգ կոֆեինի ընդունումը, և ի՞նչ ազդեցություն է այն թողնում մեր առողջության վրա:

Կոֆեինի ազդեցությունը

Կոֆեինը մտնում է մեր օրգանիզմ՝ իր առավելագույն ազդեցությունը ցուցադրելով 15 րոպեից 2 ժամվա ընթացքում: Նրա ազդեցությունները շատ տարբեր են՝ բարձրացնելով զգոնությունը և նվազեցնելով հոգնածությունը, սակայն այդ նույն խթանիչ ազդեցությունը կարող է երկարատև օգտագործման դեպքում հանգեցնել խնդիրների: Օրինակ, արյան ճնշման ժամանակավոր բարձրացում՝ 200-300 մգ կոֆեինի ընդունումից հետո: Սակայն հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը կարող է նույնիսկ նվազեցնել հիպերտոնիայի ռիսկը:

Կոֆեինի ազդեցությունը սրտի և արյան ճնշման վրա

Սուրճի օգտագործման և սրտանոթային հիվանդությունների միջև կապն ուսումնասիրություններում անհամապատասխան արդյունքներ է տալիս: Երբեմն սուրճը կարող է բարձրացնել խոլեստերինի մակարդակը՝ կախված նրանից, թե ինչ ձևով է այն պատրաստվում: Չֆիլտրացված սուրճը, օրինակ, ունի ավելի բարձր ազդեցություն խոլեստերինի մակարդակի վրա, քան ֆիլտրացվածը կամ լուծվողը: Սակայն, նկատվել է նաև, որ կոֆեինը կարող է նույնիսկ նվազեցնել սրտի որոշ խնդիրների ռիսկը, ինչպիսին է նախասրտերի ֆիբրիլյացիան:

Կոֆեինի դերը շաքարախտի կանխարգելման մեջ

Կա հետազոտություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ սուրճի և թեյի օգտագործումը կարող է նվազեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը: Ճապոնիայում իրականացված ուսումնասիրություններում պարզվել է, որ կանաչ թեյի և սուրճի օգտագործումը կապված է մահացության նվազման հետ, սակայն արդյունքները համընդհանուր չէին տարբեր էթնիկական խմբերի համար:

Կոֆեինի դոզաներ և ռիսկերը

Չնայած կոֆեինը կարող է ունենալ դրական ազդեցություններ, նրա մեծ չափաբաժինները կարող են վտանգավոր լինել: Օրական 400 մգ-ից ավելի կոֆեինը կարող է խաթարել քունը, առաջացնել անհանգստություն և առաջացնել կախվածություն: Բացի այդ, կոֆեինի չափից մեծ ընդունումը (> 1,2 գ) կարող է հանգեցնել թունավորության, իսկ 10-14 գ-ը համարվում է մահացու:

Կոֆեինը, առանց կասկածի, ունի թե՛ դրական, թե՛ բացասական ազդեցություններ: Չափավոր օգտագործումը կարող է օգնել բարձրացնել արդյունավետությունը և նվազեցնել որոշ հիվանդությունների ռիսկը, սակայն չափից շատ կոֆեինը կարող է վնասել մեր առողջությանը: