Հոդվածը՝ «Meet the Female Chefs Blazing a New Trail in Armenian Cuisine» (Հանդիպեք կանանց շեֆ-խոհարարներին, ովքեր նոր ուղի են բացում հայկական խոհանոցում), հրապարակվել է Vogue ամսագրում։ Հոդվածը պատմում է Հայաստանում գործող մի շարք ազդեցիկ կանանց մասին, ովքեր վերափոխում են հայկական խոհանոցը և զարգացնում երկրի գաստրոնոմիական մշակույթը։
1․ Արևիկ Մարտիրոսյան՝ Tsaghkunk ռեստորանի շեֆ-խոհարարը, ստեղծում է նորարարական ուտեստներ, որոնք հիմնված են ավանդական հայկական բաղադրատոմսերի վրա։ Նրա ռեստորանը գտնվում է Ծաղկունք գյուղում և հայտնի է տեղական մթերքներով պատրաստված ուտեստներով, որոնք արտացոլում են Հայաստանի հարուստ մշակութային ժառանգությունը։
2․ Վարդա Ավետիսյան՝ Տավուշի մարզում գործունեություն ծավալող Վարդո Գրուպի հիմնադիր, որի կազմում են Կճուճ, Թավա, Լօշ ռեստորանները, Գաթերիան Հաղարծնում և Գոշում, և Քօլի քեյթրինգ ծառայությունը:
Այստեղ նա վերականգնում է հյուսիսային Հայաստանի ավանդական աղյուսե վառարաններում պատրաստվող ուտեստները՝ օգտագործելով Դիլիջանի անտառներից հավաքված տեղական մթերքներ։ Նա խոհարարական արվեստը համատեղում է ժամանակակից մոտեցումներով՝ ստեղծելով յուրօրինակ համային համադրություններ։
3․ Անի Հարությունյան՝ Arm Food Lab-ի հիմնադիր և Ootelie Bakery-ի համասեփականատեր, ով ուսումնասիրում և նորարարական մոտեցումներ է զարգացնում հայկական խոհանոցի հանդեպ՝ օգտագործելով տեղական բաղադրիչներ և հինավուրց բաղադրատոմսեր։ Նա նաև սկիզբ է դրել Հայաստանում սավանով հացի շարժմանը։
4․ Մարիամ Սաղաթելյան՝ In Vino գինետան համասեփականատեր, ով նպաստում է հայկական գինու մշակույթի վերածնմանը՝ ներկայացնելով երկրի հինավուրց գինեգործական ժառանգությունը ժամանակակից աշխարհում։ Ներկայումս Մարիամն աշխատում է 6100 նախագծի վրա՝ Երևանի ծայրամասում։
5․ Մարինա Շաքարյան-Միքայելյան՝ Միքայելյանների ընտանեկան ֆերմայի հիմնադիր, ով արտադրում է արհեստական պանիրներ՝ համատեղելով գիտական մոտեցումներ և հայկական ավանդական մեթոդներ, ստեղծելով 10 յուրահատուկ պանրատեսակներ։
Նրա ֆերման, որը գտնվում է Արծվաքար գյուղում՝ Սևանա լճի մոտ, հայտնի է իր բացառիկ պանիրներով, որոնցից մի քանիսը փաթաթվում են խաղողի տերևների մեջ, պահվում նուռի օշարակում կամ օրական կոնյակով մաքրվում։
Այս կանայք իրենց նորարարություններով և ավանդույթների պահպանմամբ մեծապես նպաստում են Հայաստանի գաստրոնոմիական մշակույթի զարգացմանը և տարածմանը։
Դուք կարող եք կարդալ ամբողջական հոդվածը հետևյալ հղումով՝ Vogue — Meet the Female Chefs Blazing a New Trail in Armenian Cuisine։