Ինչպես դառնալ ստեղծագործ առաջնորդ. հետևեք այս 8 խորհուրդներին. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
ԱՄՆ Գերագույն դատարանը հաստատել է TikTok-ի դեմ արգելքի որոշումը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ինչ պետք է անել եկամուտներ հայտարարագիր ներկայացնելու համար. ՊԵԿ-ի պարզաբանումը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Հարկադիր կատարման ծառայությունը 694 մլն-ից ավելի գումար է վերականգնել
Ինչպիսի փոփոխություններ են տեղի ունեցել Հայաստանի ներմուծման ոլորտում. 2024թ. հունվար-նոյեմբեր. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Էլեկտրամեքենաների և հիբրիդային մեքենաների վաճառքն ԱՄՆ-ում հասել են ռեկորդային 20 %-ի
Evocabank. 2024 թվականի ամփոփում. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
ՕՊԵԿ-ի զեկույցը. նավթի պահանջարկը 2026-ին նոր մակարդակի կհասնի. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ինչ է պատրաստվում փոխել Դոնալդ Թրամփը իր նախագահության առաջին իսկ օրը. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
«Տանը մենակ» ֆիլմի տունը վաճառվել է 5,5 միլիոն դոլարով
Եվրոպան 2024-ին սպառել է մոտ 313 միլիարդ խմ գազ
Հայաստանի հարկային եկամուտների 2024 թվականի արդյունքները. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Չինաստանի բնակչությունը 2024-ին նվազել է 1,39 միլիոնով
Թուրքիայի բնակչության թիվը 2100-ին կնվազի՝ կազմելով 77 միլիոն
Ինչու է աշխարհում գործազրկության մակարդակը շարունակում մնալ պատմականորեն ցածր. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Որքան հարկ են վճարում բուքմեյքերական ընկերությունները. ՀԵՏՔ. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Վերականգնման վարկերի բանկը Հայաստանին կտրամադրի 26 մլն եվրո
Տնտեսական հավասարակշռության խախտում աճող դեֆիցիտի ֆոնին. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Եկամուտների անհավասարությունը Հայաստանում. խավերի բաժանման պատկերը և դրա ծախսման հետևանքները. մանրամասները՝ ABNews.am կայքում
Ռուսաստանում աղքատության մակարդակը 2023-ին կազմել է 8.3%

Հայ կանայք, ովքեր վերափոխում են հայկական խոհանոցը. Vogue 

Օգս 16, 2024 17:32
514
ADS

Հոդվածը՝ «Meet the Female Chefs Blazing a New Trail in Armenian Cuisine» (Հանդիպեք կանանց շեֆ-խոհարարներին, ովքեր նոր ուղի են բացում հայկական խոհանոցում), հրապարակվել է Vogue ամսագրում։ Հոդվածը պատմում է Հայաստանում գործող մի շարք ազդեցիկ կանանց մասին, ովքեր վերափոխում են հայկական խոհանոցը և զարգացնում երկրի գաստրոնոմիական մշակույթը։

1․ Արևիկ Մարտիրոսյան՝ Tsaghkunk ռեստորանի շեֆ-խոհարարը, ստեղծում է նորարարական ուտեստներ, որոնք հիմնված են ավանդական հայկական բաղադրատոմսերի վրա։ Նրա ռեստորանը գտնվում է Ծաղկունք գյուղում և հայտնի է տեղական մթերքներով պատրաստված ուտեստներով, որոնք արտացոլում են Հայաստանի հարուստ մշակութային ժառանգությունը։

2․ Վարդա Ավետիսյան՝ Տավուշի մարզում գործունեություն ծավալող Վարդո Գրուպի հիմնադիր, որի կազմում են Կճուճ, Թավա, Լօշ ռեստորանները, Գաթերիան Հաղարծնում և Գոշում, և Քօլի քեյթրինգ ծառայությունը:

Այստեղ նա վերականգնում է հյուսիսային Հայաստանի ավանդական աղյուսե վառարաններում պատրաստվող ուտեստները՝ օգտագործելով Դիլիջանի անտառներից հավաքված տեղական մթերքներ։ Նա խոհարարական արվեստը համատեղում է ժամանակակից մոտեցումներով՝ ստեղծելով յուրօրինակ համային համադրություններ։

3․ Անի Հարությունյան՝ Arm Food Lab-ի հիմնադիր և Ootelie Bakery-ի համասեփականատեր, ով ուսումնասիրում և նորարարական մոտեցումներ է զարգացնում հայկական խոհանոցի հանդեպ՝ օգտագործելով տեղական բաղադրիչներ և հինավուրց բաղադրատոմսեր։ Նա նաև սկիզբ է դրել Հայաստանում սավանով հացի շարժմանը։

4․ Մարիամ Սաղաթելյան՝ In Vino գինետան համասեփականատեր, ով նպաստում է հայկական գինու մշակույթի վերածնմանը՝ ներկայացնելով երկրի հինավուրց գինեգործական ժառանգությունը ժամանակակից աշխարհում։ Ներկայումս Մարիամն աշխատում է 6100 նախագծի վրա՝ Երևանի ծայրամասում։

5․ Մարինա Շաքարյան-Միքայելյան՝ Միքայելյանների ընտանեկան ֆերմայի հիմնադիր, ով արտադրում է արհեստական պանիրներ՝ համատեղելով գիտական մոտեցումներ և հայկական ավանդական մեթոդներ, ստեղծելով 10 յուրահատուկ պանրատեսակներ։

Նրա ֆերման, որը գտնվում է Արծվաքար գյուղում՝ Սևանա լճի մոտ, հայտնի է իր բացառիկ պանիրներով, որոնցից մի քանիսը փաթաթվում են խաղողի տերևների մեջ, պահվում նուռի օշարակում կամ օրական կոնյակով մաքրվում։

Այս կանայք իրենց նորարարություններով և ավանդույթների պահպանմամբ մեծապես նպաստում են Հայաստանի գաստրոնոմիական մշակույթի զարգացմանը և տարածմանը։

Դուք կարող եք կարդալ ամբողջական հոդվածը հետևյալ հղումով՝ Vogue — Meet the Female Chefs Blazing a New Trail in Armenian Cuisine։