

Տեղական արհեստական գարեջուրն արդեն թանկացել է միջինը մեկ քառորդով: Այս մասին Gazeta.Ru-ին հայտնել է մերձմոսկովյան Rewort Brewery-ի կառավարիչ գործընկեր Ռոման Գուշչինը։ «Բոլոր բաղադրիչները, հումքը, որից մենք արհեստներ ենք պատրաստում, թանկացել են 25-30 տոկոսով։ Խմորիչ, ածիկ, գայլուկ, մրգային խյուս, հյութեր։ Ամեն ինչ, բացի ջրից»,- ասել է Գուշչինը։
Ռուսական որոշ արտադրողների համար տեղական ածիկի արժեքը կրկնապատկվել է։ Ներմուծվող, օրինակ՝ լեհականի արժեքը 79 եվրոցենտից հասել է 98 եվրոցենտի՝ մեկ կիլոգրամի դիմաց։ Ըստ Գուշչինի արհեստական գարեջրի ինքնարժեքում ածիկի ներդրումը կազմում է 60%: Թեթև (դասական) գարեջուրներում ածիկի ինքնարժեքի տեսակարար կշիռն ավելի ցածր է։ Միջին հաշվով՝ 20%։ Գարեջուր արտադրողները խոսում են նաև արհեստական գարեջրի մեկ այլ հիմնական բաղադրիչի` գայլուկի հետ կապված խնդիրների մասին:
«ՏԵղականն անորակ է։ Ներմուծված արտարժույթով գնվում է ԱՄՆ-ում, Եվրոպայում, Հարավային Աֆրիկայում, Նոր Զելանդիայում… Մարտին փետրվար ամսվա համեմատ գայլուկի արժեքն աճել է 10%-ով։ Իսկ եթե հաշվի առնենք նաև ռուբլու փոխարժեքը դոլարի նկատմամբ, ապա գայլուկը ի վերջո թանկացավ գրեթե մեկ երրորդով։
Kraft-ն ավելի թանկ է դառնում, քան սովորական դասականները խոշոր գարեջրի գործարաններից», — ասում է Սանկտ Պետերբուրգի Նևսկի պողոտայի մոտ գտնվող Beergeek բարի մենեջեր Վալենտին Հեդը: Նա կանխատեսում է արհեստական գարեջրի արտադրության գծի անխուսափելի կրճատում։